Ви, мабуть, подумали, що мова йде про китайського лікаря? А от і ні! Про українське чудо – кульбабу. У природі її можна зустріти повсюдно. Її насіння забезпечене летючим пухнастим чубчиком, завдяки якому воно легко розсіюється.
Корисність кульбаби відома людям з давніх часів. Її називають “еліксиром життя”, тому що цілющі властивості мають всі частини цієї корисної рослини: квітки, коріння, листя. Цей маленький жовтий лікар містить в собі добру половину елементів таблиці Менделєєва.

Соком кульбаби у давні часи ефективно лікували водянку, набряки, судинний застій, рятувалися від цинги. Ця “квітка сонця” містить багато кальцію, необхідного для зміцнення кісток. Завдяки наявності в її складі потужного антиоксиданта лютеоліну, кульбаба здатна підтримувати нормальне функціонування печінки і травного тракту, сприяти виведенню токсинів і шлаків, запобігати появі раку.
Сік кульбаби також сприяє виробленню інсуліну, що допомагає хворим на діабет.
Клітковина кульбаби зменшує рівень холестерину в крові, що є чудовою профілактикою атеросклерозу.

Дуже високо цінується кульбаба при лікуванні шкірних захворювань.

Навіть в кулінарії цю дивовижну рослину використовують для приготування різних страв: варення з квіток, салатів з молодого листя, корисних напоїв з коренів, вітамінної заготовки з маринованих бутонів, які за смаком нагадують каперси. Смачні також квіткові кошики кульбаби, відварені і обсмажені, посипані товченими сухарями.

Тому в багатьох країнах цю диво-рослину навіть розводять на спеціальних плантаціях. Полюбіть цю чудову рослину і будьте здорові!

За інф. “Улюбленої газети” №228 від 05.05.2013

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити