У фіналі Євро-2020 Італія обіграла Англію
Основний час матчу завершився з рахунком 1:1. Два додаткові тайми по 15 хвилин також не визначили переможця. Серія післяматчевих пенальті завершилася з рахунком 3:2.
Швидко промайнув час і завершився фінальний етап чемпіонату Європи з футболу. Дві найкращі команди континенту зійшлись у запеклому двобої за звання найкращої футбольної команди Європи. До останньої хвіилини гри поставало запитання: хто з них зійде на п'єдестал пошани? Обидві команди в цьому відбірковому етапі та й у самому фіналі демонстрували футбол високого класу.

Упродовж трьох років команда Італії, очолювана Р.Манчіні, провела тридцять три матчі і в жодному з них не програла. Це доволі високий показник, хоча й не всі поєдинки були проведені в рамках офіційних турнірів: частина з них носила товариський статус.
Тренер  італійців має великий досвід, тому-то йому й вдалося переконати гравців "Скуадри-адзури" в тому, що вони здатні на здобуття титулу чемпіона Європи. Окрім того, він зумів донести до свідомості усієї команди головну тезу - команда з Апеннінського півострова перемагала у такому турнірі лише у далекому 1968 році і наразі у неї є усі  можливості знову привезти в Італію таку бажану перемогу.  

Збірна Англії за останні роки під керівництвом Г.Саутгейта теж продемонструвала якісний футбол у своєму виконанні, і у них теж були амбіції нарешті довести своєю грою, що вони здатні перемогти на ЄВРО-2020 і саме в такий спосіб зламати стереотип попередніх 55 років невдач і розчарувань та завоювати бажаний чемпіонський титул у себе вдома, на стадіоні "Вемблі". Усі підстави для цього були. Більше того, УЄФА, невідомо з яких причин, створила англійцям сприятливі умови для ігор, більшу частину з яких англійці провели на рідному стадіоні. Так, у  матчі  з данцями рішення судді про призначення пенальті викликало неоднозначну реакцію, як у вболівальників, так і у фахівців  футболу. Усім відомо, що нападник англійців Р.Стерлінг уміє майстерно імітувати порушення правил у штрафному майданчику. Було б доцільно, щоб суддівський комітет УЄФА зробив детальний аналіз цього епізоду матчу і поставив крапку в цьому обговоренні.

Аналітики висловили свої думки щодо  шансів команд і багато з них зійшлись на думці про те, що успіх у перемозі принесе правильно обрана тактика гри. А в якому фізичному та психологічному стані знаходяться гравці і на скільки якісно вони будуть виконувати  поставлені завдання, покаже гра.
Говорячи про шанси команд на перемогу, варто навести дуже цікавий факт - переможцями першості континенту з футболу були команди, на полях яких проводились фінальні змагання, а саме: 1964 рік - у столиці Іспанії, у Мадриді, де переможцем стала збірна Іспанії, 1968 рік - у Римі перемогу здобула збірна Італії над колишньою збірною  Югославії (у двох матчах). Чому команди грали двічі? На той час існувало таке правило - визначення переможця за чемпіонським титулом. Невдовзі це правило було скасовано. 1984 рік - фінал у Парижі, де перемогу здобула збірна Франції… Цю традицію мали б продовжити і англійці, але їм завадили італійці.

Щодо вчорашньої гри, то вона почалась дуже жваво і вже наприкінці другої хвилини англійці відкрили рахунок. Це зробив Л.Шоу після чудової комбінації за участю чотирьох гравців островітян. Зрозуміло, що для вболівальників, та й самих футболістів, це була несподіванка - саме в цьому й полягає краса футболу і його неперевершена драматургія. Увесь перший тайм англійці домінували на полі, однак збільшити рахунок їм так і не вдалось. У другому таймі Англія намагалась збільшити рахунок, але захист італійців міцно тримав оборону, більше того - вони перехопили ініціативу і зрівняли рахунок у матчі. Це зробив досвідчений гравець Л.Бонучі. Після цього стало зрозумілим, що гра буде продовжена ще на тридцять хвилин. Та два додаткових тайми по п'ятнадцять хвилин не виявили переможця і потім почалась справжня драма із пробиттям пенальті, де й був визначений переможець - збірна Італії, яка  вдруге стала чемпіоном ЄВРО.

Італія – Англія. ФІНАЛ ЄВРО. Огляд матчу / Серія пенальті вирішила долю титулу

Чи була несподіванкою їхня перемога? Для аналітиків та фахівців футболу ця перемога не була новиною, бо команда Р.Манчіні відійшла від захисної тактики ведення гри так званого стилю "катеначчо", який започаткував аргентинський тренер Е.Ерера, що працював у Італії ще в 60-х роках минулого століття.
Цілий місяць шанувальники футболу мали змогу насолоджуватись грою його Величності Футболу! Тож подякуймо усім причетним до організації цього футбольного форуму, а особливо - футболістам та їхнім наставникам за вагомий внесок у розвиток футболу.

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу ВН






Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити