Плей-офф, півфінал: Шотландія – Україна 1:3. За крок від Мундіалю
Половину справи зроблено - Шотландія обіграна на виїзді.
Добре, що цей матч відбувся. І неважливо, яким вийшов би результат через 90 або 120 хвилин. Футбол має жити як у мирні часи, так і у військові, особливо коли йдеться про боротьбу за вихід на Чемпіонат світу. Розмови про те, що Україні у нинішній ситуації можна дати путівку на Мундіаль достроково, були несправедливі. Потрібно виходити і доводити свою силу, незважаючи ні на що. Тому добре, що цей матч відбувся.

Шотландія – Україна. 1:3. Лишився Уельс / Огляд матчу

Україна підходила до гри не в статусі фаворита. Виїзні трибуни, які були заряджені ще до початку поєдинку, у парі із серйозним простоєм у більшості гравців збірної оптимізму не додавали. З іншого боку, головні свої перемоги "синьо-жовті" здобували саме у статусі андердогу або близько того. Тому котирування букмекерів та думки експертів відходили на другий план. Україна не поступається шотландцям за набором футболістів, а будь-яку паузу завжди можна компенсувати характером. Що завгодно можна компенсувати їм в одному-єдиному матчі.

Як ми прогнозували в анонсі, Петраков довірився схемі 4-3-3. Автор правильно назвав одразу десять стартових позицій із 11, і лише вихід Циганкова на лівому фланзі атаки трохи здивував. Аргументи на користь рішення головного тренера знайти можна, однак яскраву гру Мудрика в контрольних іграх пам'ятають усі, і згадали б це Петракову у разі провалу. Стів Кларк також виставив прогнозований склад. Так, поява 19-річного Хікі трохи здивувала, але не можна сказати, що його головний і єдиний конкурент О'Доннелл якісніший футболіст. Досвідчений – так, але не без слабких сторін.

Деякі експерти побоювалися стартової спритності шотландців, яких вперед мали погнати трибуни, проте нічого такого не було. Темп був невисоким, Україна більше володіла м'ячем і загалом виглядала більш зрілою командою. Тому моменти біля воріт Гордона виникали по ділу. Спочатку Циганков ударом у дотик завершував атаку правим флангом – врятував кіпер господарів. Після Ярмоленко міг відкривати рахунок, опинившись у центрі штрафного майданчика без опіки. Знову Гордон на висоті. 2:0 за моментами – здавалося, що таке марнотратство суперник не пробачить.

Але ні, Україна продовжила вести гру та справедливо повела у рахунку. Розкішний дальній пас Маліновського знайшов на чужій половині Ярмоленка. Капітан в один дотик м'яч зупинив, а потім елегантно перекинув воротаря шотландців. Але ж гарно - 1:0. Що шотландці? Майже нічого. П'ять ударів за тайм, нуль з них у площину. Перевага України лише в один гол – мінімальний із можливих справедливих варіантів. Могло бути й більше.

Саме з цього розпочався другий тайм. Знову атака правим флангом завершилася навісом Караваєва в чужий штрафний майданчик. Там Яремчук продавив захисників суперника та завдав точного удару головою. Гол шотландців у стилі шотландців. Є у цьому щось поетичне. "Тартанова армія" опинилася в дуже незавидному становищі, оскільки гра першим номером - не їхня сильна сторона.

Усі побоювалися того моменту, коли Україна підсяде. Цього було не уникнути, а тому дуже добре, що на початок "години ікс" колектив Петракова вів у два м'ячі. Шотландія притиснула сильно, Кларк використав кілька замін та перехід на нову схему, а тому небезпека "перелому" почала витати в повітрі. Чого вартий лише момент МакГіна, коли британський футболіст примудрився невдало пробити головою. Десь засумував Деніс Лоу.

Кінцівка матчу вийшла трохи пекельною. Почалося все з гола Макгрегора, котрий таки заштовхав м'яч у ворота після чергового навалу господарів. Шотландія продовжувала тиснути, Україна огризалася на контратаках. Цей нервовий маятник зберігався до останніх секунд, доки не сталася атака "жовто-блактних". Зінченко класно вирізав на Довбика, Артем із другої спроби (першу він мізерно запоров) зробив рахунок 3:1. Це стало кінцем для "тартанової армії", далеко не такою грізної, як ми вважали перед матчем.

Україна вирушає до Уельсу, де зіграє у фіналі відбору на Чемпіонат світу. До Мундіалю залишився крок, а тому, Гарет Бейл, приготуйся.

Відбірковий раунд на ЧС-2022. Плей-офф, півфінал
1 червня, Глазго, Стадіон "Хемпден Парк"
Шотландія – Україна 1:3
Голи: Макгрегор 78 – Ярмоленко 33, Яремчук 49, Довбик 90+5
Шотландія: Гордон - Мактоміней, Хенлі, Купер (Хенрі 68) - Хікі, Макгрегор, Гілмор (Армстронг 68), Робертсон - МакГін - Дайкс (Крісті 46), Адамс

Інф.: ua-football.com


Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити