У її складі грали гросмейстери Антон Коробов, Андрій Волокитін, Юрій Кузубов, Кирило Шевченко, Володимир Онищук на чолі з тренером Олександром Сулипою
Перемозі українських шахістів на командному чемпіонаті Європи з шахів присвячується!
Щойно у Словенії Національна збірна України з шахів стала чемпіоном Європи! У її складі грали гросмейстери Антон Коробов, Андрій Волокитін, Юрій Кузубов, Кирило Шевченко, Володимир Онищук на чолі з тренером Олександром Сулипою.
У дев’яти турах швейцарської системи з найсильнішими збірними Старого Світу в тридцяти шести партіях наші гросмейстери не зазнали жодної поразки! У вирішальних матчах першості ми обіграли росіян і вірмен! Чудовий тріумф нашої збірної! Браво, чемпіони! За сумою досягнень чоловіків і жінок, яким лише додатковий коефіцієнт завадив стати призерками — ми найсильніші в Європі! Це при тому, що наші збірні грали не в оптимальних складах і за сумарним рейтингом гравців фаворитами не вважалися…

Що єднає гру мудрих із грою Гуліверів? Шановні друзі уявіть собі, що йде фінальна частина чемпіонату Європи з футболу і, скажімо, відбувається матч Португалія — Франція. А у цей час лідери команд Кріштіану Роналду і Кіліан Мбаппе десь грають на Гавайських островах у гольф!?.. Такого у грі мільйонів не може бути, скажете ви й матимите рацію! А ось у баскетболі й не таке буває — навіть на фінальних етапах чемпіонату світу і Європи багато збірних виступає без своїх провідних баскетболістів. Днями збірна України гратиме в континентальній першості зі збірною Північної Македонії. Про своїх легіонерів з НБА та Євроліги команди й не мріють. І так майже всі провідні збірні нашого континенту…

Командний чемпіонат Європи з шахів — одне з найпрестижніших змагань у королівстві мудрої гри. Але, на жаль, на щойно завершеному у Словенії змаганні найкращих команд Старого Світу багато національних збірних не дорахувалися своїх провідних зірок. Коли норвежці відчайдушно билися зі своїми суперниками, їх лідер, чемпіон світу Магнус Карлсен, відпочивав і грав десь у преферанс, а триразовий чемпіон олімпіади Левон Аронян замість своєї збірної Вірменії грав на турнірі в Індії. Не було лідера й у росіян — їхній Ян Непомнящий, претендент на шахову корону, був відсутній у складі команди. У збірній України були відсутні наші найтитулованіші гросмейстери, чемпіони Олімпіади та світу Руслан Пономарьов, Василь Іванчук, Павло Ельянов, Олександр Моїсеєнко. Також і в багатьох інших командах не було лідерів та провідних гравців. Ізраїль був без колишнього віцечемпіона світу Бориса Гельфанда, Угорщина без Петера Лєко, а Болгарія на лише без колишнього чемпіона світу Веселина Топалова, а й взагалі …без своєї національної збірної.

Звісно — у всіх своя історія, але хіба відсутність зірок на таких грандіозних змаганнях сприяє популяризації гри мудрих? У шахи грають цілий рік, тут немає міжсезоння. Невже не можна було знайти такий період, щоб всі національні збірні грали у своїх найсильніших складах? Збірна України після перемоги над росіянами і Вірменією в останньому турі свою долю очікувала в матчі головних конкурентів Франції й Азербайджану, які на першість континенту приїхали у своїх найсильніших складах. Все йшло до нічиєї, яка нас дуже влаштовувала. В теоритично нічийній позиції на шахівниці їх лідерів вже вітали нашу збірну з перемогою. Але сталося неймовірне і лідер Азербайджану Шахріяр Мамедяров програв. Тепер вже привітання приймали французи. Але при рівності командних очок почали рахувати додаткові показники, які в швейцарській системі залежать і від суми набраних очок суперників. І ми на мить випередили франузів!

Цікаво, що матч між Україною і Францію в дев’яти турах при майже сорока збірних так і не відбувся. А французи перед чемпіонатом натуралізували юну зірку чемпіона Ірану Аліреза Фіруджу. Разом з Максимом Ваш’є-Лаграв вони входять до світової еліти. Максим мав шанси виграти останній турнір претендентів, в якому лідирував, і вийти на матч за шахову корону. А Фіруджа уже потрапив до наступного турніру претендентів. То ж недарма на Олімпійські ігри-2024 у Парижі французи прагнуть ввести шахи в програму ігор у якості показового виду. На цій першості Алізер Фіруджа на першій дошці Франції зіграв усі дев’ять партій та показав неймовірний результат — 8 очок. Це абсолютно найкращий результат з космічним перфомансом рейтингу 3015.

Кращим був результат лише у киянки Лідії Семенової на одній Олімпіаді — 10 з 10! До речі, Олімпійська чемпіонка, учасниця матчу претенденток, одна з найтитулованіших шахісток України сьогодні святкує свій 70-річний ювілей! Наші вітання і найкращі побажання Вам, пані Лідіє!

Наприкінці року шахова еліта збереться в столиці Казахстану — чи то Астані, чи Нурсултані, адже там йде судова справа про незаконне перейменування цього міста. Шахісти гратимуть на чемпіонаті світу в бліц і з коротким часом на роздуми. В шаховому королівстві це називається рапід. Переможці отримають Кубки короля Салмана і відповідні винагороди. Україна серед фаворитів змагання — киянин Кірілл Шевченко виграв останній грандіозний бліцтурнір меморіал Міхаїла Таля, а львів’янка Анна Музичук раніше володіла титулом шахової королеви в чемпіонатах з подібним контролем часу на роздуми. Можуть й інші наші блиснути. Як зробили це зараз у Словенії!

Дмитро НАГОРНИЙ
Інф.: n-v.com.ua

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити