Микола Нагорний: Андрій Шевченко неспроможний вивчити мову українського народу, водночас послуговуючись російською, італійською та англійською мовами
Закінчилося свято футболу ЄВРО-2020...
Упродовж усього місяця велика кількість шанувальників цього найпопулярнішого виду спорту мала можливість насолоджуватись улюбленою грою. Перемогла збірна Італії, яка й очолила рейтинг найкращих команд Європи. Незважаючи на річну затримку, свято футболу відбулось, і в цьому немала заслуга головного офісу Європейської асоціації футболу та національних федерацій.

Рішення УЄФА щодо розширення кількості команд для участі у відбіркових матчах сприяло популяризації футболу на Європейському континенті. Окрім того, суддівський комітет УЄФА надав можливість футболістам у протистоянні одного з одним грати жорсткіше. Він також підтвердив правильність призначення пенальті у ворота данців у матчі з англійцями.

На жаль, не всі футболісти володіють навичками технічної гри, зокрема, виконанням підкату. Так, у матчі збірних команд України та Швеції захисник шведів М. Данільсон грубо зіграв проти нападника України А.Бесєдіна, нанісши йому важку травму, за що й був вилучений з поля. Вважаю за доцільне керівникам суддівського корпусу УЄФА провести аналіз гри футболістів та розробити рекомендації щодо посилення відповідальності за грубу гру, бо йдеться про здоров'я футболістів.

Окрім того, випадок із гравцем збірної Данії К.Еріксоном, який втратив свідомість під час гри, наштовхує на думку про те, що медичному комітетові необхідно переглянути стандарти надання медичної допомоги футболістам, запровадивши сучасні методи діагностики з метою попередження лікарями трагічних наслідків як для молодих гравців, так і старших за віком.

Цікавий факт - переможцями Європи з футболу в період з 2004 по 2020 роки були країни: (Греція - 2004, двічі Іспанія - 2008, 2012, Португалія - 2016 та  Італія - 2020), які розташовані  на Балканському, Піренейському та Апеннінському півостровах. Як можна пояснити таку стійку тенденцію успіху країн, розташованих у південній частині Європи? Напевно, кліматичними умовами, що сприяють розвиткові футболу та їхньому великому бажанню грати у футбол.

Щодо виступу збірної України на цьому Європейському форумі футболу, то наша збірна пройшла до чвертьфіналу ЄВРО-2020, за що їй треба щиро та сердечно подякувати, бо футбол об'єднує людей, і в цьому його велика сила й позитив.  

А зараз перейдемо до аналізу якості гри. Українська асоціація футболу створила необхідні умови підготовки - на місяць раніше був закінчений чемпіонат Української Прем'єр-ліги. Упродовж цього місяця був проведений навчально-тренувальний збір, на якому відпрацьовувались та вдосконалювались технічно-тактичні навички. Приділялась увага й фізичній підготовці, але проведені матчі засвідчили недостатню фізичну активність гравців під час гри, особливо це було помітно у матчах з Північною Македонією та Англією. Зрозуміло, що у гравців за плечами вже був зіграний сезон і накопичена втома далась взнаки, тому-то настанови тренера Андрія Шевченка та лікарів мали би бути спрямовані на відновлення гравців. Наскільки ж це вдалось? Проведені ігри засвідчили низьку результативність. Виникає питання: чому? Усім були відомі терміни проведення ЄВРО-2020, тому необхідно було б вжити заходів щодо підтримання задовільного фізичного стану футболістів. Але не вийшло ... Гадаю, що головний тренер А.Шевченко проведе прес-конференцію, на якій пояснить, що вдалось і не вдалось.

Окрім того, у шанувальників збірної команди, тренерів, аналітиків є питання щодо складу команди: мова йде про "туристів", тобто, футболістів, які так і не зіграли на чемпіонаті континенту. Є прислів'я: "Не було щастя - та нещастя  допомогло": йдеться про травму А.Бесєдіна та А.Довбика, що вийшов на заміну і зумів на останній хвилині додаткового часу забити гол після чудової передачі  О. Зінченка, який і приніс перемогу, що й стала перепусткою  до чвертьфіналу.

Гра збірної України зі збірною Англії показала велику різницю у класі гри футболістів. Соромно було дивитися на безпорадність гравців збірної України. Регламентом УЄФА передбачено спілкування із засобами масової інформації. Від нашої команди у ньому брали участь головний тренер А. Шевченко та гравці ним призначені. Під час брифінгу журналісти задавали питання і А. Шевченко відповідав на них, як завжди, спілкуючись мовою агресора. Це було огидно чути від Героя України, який, незважаючи на обіцянки вивчити українську мову, так її і не опанував. Гадаю, що багатьом людям було теж неприємно це чути від такої відомої й шанованої людини.

Пророк української нації Т.Шевченко у 1843 році у вірші "Розрита могила" зазначив: "А тим часом перевертні нехай підростають, та поможуть москалеві господарювати. Та з матері полатану сорочку знімати". Гадаю, що  пророк України не міг собі уявити, що через 178 років інший Шевченко - Андрій - так і не зрозуміє, до якої нації він має безпосереднє відношення ...  і чому ж неспроможний вивчити мову українського народу, водночас, послуговуючись італійською та англійською мовами!!! Навіть після критичної статті дитячої письменниці Лариси Ніцой ніяких належних висновків так і не зроблено ...    

Ведучий програми "Та то таке" А.Сеньків, м'яко кажучи, нечемно повів себе по відношенню до дитячої письменниці Л.Ніцой, заявивши про те, що він не знає такої письменниці, і цим самим показав своє невігластво й повне ігнорування закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
Хотілося б нагадати пану Сеньківу про ввічливість у спілкуванні, а особливо, коли йдеться про жінку, котра має у своєму активі більше десяти написаних дитячих книжок і є громадською діячкою, яка впродовж багатьох років веде безкомпромісну боротьбу за впровадження української мови в Україні, що, погодьтеся, звучить, на перший погляд, як нонсенс, але такими є реалії сьогодення!!!  

Взагалі, спортивна спільнота є тим середовищем, де адепти "ординського світу" ще мають міцні позиції. Кілька днів тому Конституційний суд поставив крапку в цьому чутливому питанні, остаточно підтвердивши законність рішень про державну українську мову, прийнятих на засіданні Верховної Ради 25.04.2019 р.
Може, хоч після цього український тренер заговорить до українських футболістів і слухачів українською мовою!

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу ВН

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити