У фіналі Кубка України київське "Динамо" зіграло проти луганської "Зорі". Команда Луческу перемогла з рахунком 1:0
13 травня відбулася боротьба ФК "Динамо" за кубок України з командою "Зоря"-Луганськ.
Це не такий простий, як здається на перший погляд, супротивник: команда молода, енергійна, амбіційна, пройшла непрості випробування як у чемпіонаті України, так і в кубкових змаганнях. Особливо важким був матч напередодні фіналу з командою "Олександрія", в якому луганці перемогли, незважаючи на сумнівне, на мій погляд, судійство. Тому всі очікували на складний матч за кубок України... Окрім того, кубковий турнір має деякі особливості, і не обов'язково сильніша команда має шанс перемогти слабшу. В тому-то і полягає інтрига, що іншій команді більше нема чого втрачати, бо вона вже дійшла до фіналу, і  саме це є для неї неабияким досягненням. Згадаймо 1969-й, коли невідома багатьом команда другої ліги "Карпати" зі Львова у фінальному матчі зустрілась із командою "СКА" - Ростов-на-Дону і виграла кубок колишнього Радянського Союзу. А в поточному році команда першої ліги УАФ "Агробізнес" м.Волочиськ у чвертьфіналі кубка України перемогла минулорічного чемпіона України команду "Шахтар".

Отже, матч розпочався традиційно з Гімну України у виконанні А. Войтюка, після чого уболівальники, яким було дозволено перебувати на трибунах і бути свідками цієї футбольної вистави, вшанували хвилиною мовчання неперевершеного В.Лобановського, який у цей день дев'ятнадцять років тому пішов із життя.

Потім розпочався матч. Треба віддати належне обом командам, які показали гру, що відповідала всім канонам кубкового змагання. Напередодні матчу всі футбольні фахівці надавали перевагу чемпіонові, додаючи, що легкої "прогулянки" для "Динамо" не буде і гра буде непростою для обох команд - луганці будуть битися за результат. Так воно і сталося... Десь приблизно двадцять хвилин першого тайму йшла рівна гра, а потім динамівці почали поступово схиляти шальку терезів на свій бік. Але підводила реалізація моментів та гра воротаря "Зорі".
Як перший, так і другий тайм показали перевагу "Динамо". У додатковому першому таймі В.Циганков з подачі Родрігеса відкрив рахунок. Більше того, він міг подвоїти результат, проте воротар "Зорі" Н.Василь зумів переграти одного з провідних гравців "Динамо", відбивши м'яч на кутовий. Як і всі кубкові протистояння, гра була напруженою і цікавою, гравці доволі часто порушували правила гри. В одному з епізодів  А.Громов із "Зорі" травмував захисника "Динамо" В.Миколенка. Уже в Києві, після детального обстеження буде остаточно зрозуміло, чи завадить ця травма В.Миколенку брати участь у змаганнях чемпіонату Європи з футболу, що невдовзі стартує на футбольних майданчиках старого континенту.

Динамо – Зоря. Огляд матчу

Київське "Динамо" у цьому сезоні зробило золотий дубль, вигравши звання чемпіона України та кубок. Вітання переможцям! Шана й повага луганцям, які  гідно протистояли. Це вже історія, а попереду чемпіонат Європи з футболу, після якого стартує чемпіонат України з футболу та черговий етап змагань у європейських кубкових турнірах, у яких беруть участь і чемпіон, і бронзовий призер. Тож побажаймо їм успіхів...

Минуло п'ять років, відколи футболісти столичного клубу "Динамо" привезли до столиці звання чемпіона України з футболу

У вересні на посаду головного тренера  клубу був призначений відомий у футбольних колах не лише в Україні, а й у Європі М.Луческу. Парадоксальність цього призначення полягала в тому, що він тривалий час очолював ФК "Шахтар"-Донецьк, потім продовжив свою футбольну кар'єру на посаді головного тренера команди "Зеніт" С.-Петербурга, а згодом очолив збірну команду Туреччини. Проте перед відомим фахівцем з футболу було поставлено доволі непросте завдання: пройти відбірковий турнір і отримати путівку на чемпіонат Європи з футболу, з яким він не впорався і, за згодою сторін, залишив цю команду. Потім в одному із своїх  інтерв'ю він зізнався, що це  рішення було помилковим, бо робота в клубі і в збірній команді має суттєві відмінності.

З огляду на те, що М.Луческу мав сили і бажання працювати і надалі в клубному футболі, він погодився на пропозицію "Динамо" очолити цю команду, незважаючи на те, що дванадцять років очолював футбольний клуб "Шахтар"-Донецьк, з яким він здобув двадцять дві перемоги. Вісім раз гірники перемагали у чемпіонаті України, а у 2009 році завоювали кубок УЄФА. Призначення на посаду футбольного керманича ФК "Динамо"-Київ викликало неоднозначну реакцію серед уболівальників.

Сам фахівець своє призначення тоді пояснив тим, що він скучив за роботою, а в переїзді до Києва не вбачав нічого особливого, бо вже мав такий досвід у Туреччині, коли працював у відомих клубах "Бешикташ" та "Галатасарай." Він як тренер завжди націлений на результат. Після восьми місяців роботи на посаді головного тренера він з командою здобув для киян звання найкращої футбольної команди України! Зазначу, що склад команди переможців суттєво не змінився, і успіху досягли ті футболісти, які й раніше грали за столичну команду. Що сталось? Напевно, незважаючи на всі труднощі, румунському фахівцю вдалось достукатися до свідомості кожного гравця: результат гри залежить від кожного з них. Так, команді треба ще багато в чому додати, особливо в техніці володіння м'ячем, розіграшах кутових та стандартних положень.

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу ВН








Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити