Як правильно вийти з Великоднього посту?

Він просто не справиться із засиллям їжі тваринного походження та надмірною кількістю алкоголю, які є обов'язковими атрибутами кожного святкового столу.
Тому варто звернути увагу на рекомендації під час виходу з Великого посту, аби не спровокувати розлади у функціональному стані організму.
Головне правило – поступове та обдумане розширення продуктів та їх кількості після закінчення посту.
Лікарі пропонують наступні п’ять правил, дотримання яких допоможе полегшити наслідки виходу з посту.
За святковим столом потрібно припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду, а кількість їжі не повинна бути надмірною. Тому не варто використовувати лікарські засоби для кращого перетравлювання.
Обмежте вживання тваринної їжі за святковим столом – не більше 150-200 грамів м'яса, не більше одного яйця та небагато соусів.
Все-таки надайте перевагу рибі та продуктам рослинного походження – фруктам, овочам та виробам зі злаків.
Обережно з алкоголем! Не вживайте без їжі та кількість його після посту слід зменшіть у два-три рази.
Вразливим категоріям населення – дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим – кілька перших днів краще взагалі не вживати тваринну їжу та алкоголь. А додання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватись дуже повільно та збалансовано.
Звісно, ці правила умовні, оскільки кожен знає свій організм та має обов’язково радитися з лікарем щодо особливостей раціону під час посту та після нього.
Тому готуйтеся, постіться, загартовуйтеся тілесно й духовно та пам’ятайте слова Василія Великого: «Піст завжди корисний для того, хто його з радістю приймає!»
Світлана Майструк
Інф.: ridna.ua
Коментарі