Канадські дієтологи вирішили розібратися з міфами про їжу раз і назавжди.
Наприклад, існує така точка зору, що морська сіль корисніше за звичайну. Це неправда. Згідно з даними експертів, у морської солі та ж поживна цінність і рівень натрію, як і у столової.
У столовій менше мінеральних речовин, щоправда, в неї зазвичай додають йод.
У будь-якому випадку, не рекомендується споживати більше 2300 міліграмів на день.
Про інші поширені міфи про їжу читайте у нашій статті.

Устриці - афродизіак. У деякому роді це правда. У 2005 році італійські та американські вчені встановили, що амінокислоти в устрицях здатні підвищувати рівень статевих гормонів. Плюс, у них є дофамін, стимулюючий центр збудження.

Третій міф стосується користі коричневого цукру. Тут так само, як і з сіллю. Цукор є цукор. Тому його кількість необхідно обмежувати.

Приготування їжі в мікрохвильовій печі руйнує живильні з'єднання в їжі. Правда. Принаймні, це стосується вітаміну В12, важливого для вироблення червоних кров’яних клітин. У літніх людей нерідко відзначається недостача вітаміну, що міститься в м‘ясі. Тому, м’ясо в мікрохвильовці краще не готувати. А, розігріваючи овочі, варто додавати лише трохи води. До речі, рекомендується залишати продукт у вже виключеною мікрохвильовці на пару хвилин. Це дозволить йому рівномірно розігрітися.

Органічні продукти корисніші за звичайні. Тут все залежить від якості землі, типу насіння, кількості світла. Як правило, проводячи дослідження органічних продуктів, ці параметри не беруться до розрахунок. Тому зробити однозначний висновок важко. Згідно з останніми вишукувань, різниці у вітамінах, білках немає. Але в органічних продуктах більше жирних кислот омега-3 і фосфору.

«Правило трьох секунд» (те, що підняли з підлоги відразу ж, можна спокійно їсти) досліджували британські вчені. Виявилося, бутерброди з варенням або шинкою в цілому були чистими (бактерії не приживаються на солоних або солодких поверхнях). Печиво теж відрізнялося відносно малою концентрацією бактерій (відсутність рідини не давало їм проникати всередину). А ось паста, сухофрукти містили клебсиеллу — бактерію, що викликає пневмонію та інфекції сечовивідної системи.

Ще один міф — пробіотики. В принципі, шлунково-кишковий тракт здатний спокійно собі працювати і без них. Якщо ж людина все-таки хоче включити їх в раціон, слід звернути увагу на lactobacillus і bifidobacterium у складі «живих» молочних продуктів.

Останній пункт стосується мультизернових і цільнозернових продуктів. Насправді, цільнозернові корисніше, адже з зерна не знімається лушпиння — цінне джерело клітковини, вітаміну Е і антиоксидантів. А в мультизернові нерідко міститься ендосперм — джерело крохмалю та калорій.

Інф.: vkurse.ua

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh