29 травня був проведений фінальний матч Ліги Чемпіонів, у якому зійшлися англійські команди "Челсі" та "Манчестер Сіті"
"Челсі" переграв "Манчестер Сіті" з мінімальним рахунком 1:0.
Якщо зазирнути в історію футболу, то можна сказати, що англійські клуби залишили помітний слід у розіграшах цього найпрестижнішого клубного турніру Європи. Нагадаю, що команди Англії неодноразово ставали переможцями: команда "Ліверпуль" має у своєму активі 5 перемог, "Манчестер Юнайтед" - 2 ,"Нотингем Форест" - 2, "Астон Вілла" - 1, "Селтик", який відноситься до Шотландської футбольної ліги, що є невід'ємною частиною Великої Британії (а їхня перемога є суттєвим додатком у розвиток британського футболу) - 1. І, нарешті, "Челсі", для  якої це вже  - друга спроба, бо в першій (у дуже напруженому матчі із Мюнхенською "Баварію") пенсіонери перемогли її по пенальті з рахунком 4:3.

Що стосується команди "Манчестер Сіті," то вона вперше у своїй історії у напруженій боротьбі вийшла у фінал, тому й очікувалось непросте протистояння цих команд. Які були шанси у команд? Практично - однакові. Єдине, що давало якусь перевагу "Челсі", так це те, що гравці команди двічі перемагали містян у матчах Англійської Прем'єр Ліги у поточному році. У представників "Манчестер Сіті" були свої переваги, а саме: вони перший раз наблизились до бажаної перемоги, тому й шанси були помітно рівними.

Вирішальним  у грі була мотивація, яка надавала сили і бажання перемогти. Одним словом, ми стали свідками надзвичайно цікавої футбольної вистави. Інтерес до цього протистояння був підігрітий ще й тим, що тренери, які очолюють клуби, вже показували високий результат роботи. Так Х.Гвардіола, відомий у Європі фахівець, що працював на посаді головного тренера провідних клубів Європи: Іспанії, Німеччини, Англії, вже має досить авторитетне  портфоліо. Його у двадцятилітньому віці запросив до основного складу "Барселони" легендарний Й.Кройф, який за життя мав прізвисько "Летючий голландець". Саме Й.Кройф вплинув на подальшу тренерську долю каталонця, який у сезоні був керманичем команди "Барселона" і 2008-2009 року виграв Лігу Чемпіонів. Та й Т.Тухель теж не пасе задніх і показав свій потенціал, працюючи з топовими командами, такими як "Борусія", Дортмунд; "ПСЖ", Париж; "Челсі", Лондон. Саме з двома останніми командами він двічі поспіль у 2019-2020 рр і 2020-2021 рр виходив у фінал Ліги Чемпіонів, що на сьогодні є унікальним явищем.

Склади обох команд укомплектовані достатньо професійними гравцями. Початок гри показав, що обидві команди сповідують атакуючий стиль гри.  Містяни почали активно атакувати, застосовуючи пресинг, проте "аристократи" легко виходили з-під нього і проводили небезпечні атаки. За п'ятнадцять хвилин від початку  матчу командою  " Челсі "  було створено  три реальні шанси відкрити рахунок, однак нападник Т.Вернер не впорався з ударами. Це був дуже небезпечний дзвоник, який таки знайшов своє продовження на сорок другій хвилині, коли К.Хаверц отримав розрізну передачу із середини поля і, перегравши захист і воротаря Е.Мораєса, відправив м'яч у порожні  ворота. Можна зрозуміти розпач  гравців " Манчестер Сіті " і навіть сльози їхнього захисника О.Зінченка, якому не вдалось нейтралізувати вихід нападника "аристократів" К.Хаверца сам на сам із воротарем Е.Мораєсом, але у спорті, як і у житті, існує  жорстке правило - перемагає сильніший.
МАНЧЕСТЕР СІТІ - ЧЕЛСІ 0:1 / ОГЛЯД МАТЧУ

Лондонці у цьому матчі були значно краще фізично та тактично підготовлені, що і стало вирішальним у протистоянні, хоча команди за віковим цензом майже однакові. Слава переможцям! Шана й повага фіналістам! Цікавий факт: команди, які вигравали Лігу Чемпіонів за останні три роки, були очолювані  представниками Німеччини: Ю.Клопп - "Ліверпуль", Г.Дітер Флік - "Баварія", Т.Тухель - "Челсі", а  це свідчить про високий розвиток футболу у цій країні. Попереду у "Челсі" 11.08.2021 матч за Суперкубок УЄФА з переможцем Ліги Європи - командою "Вільярреал". Одним словом, футбольне життя Європи триває...

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу "ВН"

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити