Футбол перетворюється на щось середнє між регбі і футболом
Микола Нагорний: Роздуми про ЧС-2018.
Чемпіонат світу з футболу, який проводиться один раз у чотири роки, нагадує Олімпійські ігри. До нього прикута увага шанувальників футболу усього світу, а також ЗМІ, які з екранів телебачення та на шпальтах своїх видань широко висвітлюють цей футбольний форум.
Чи здивував цьогорічний чемпіонат у Москві широку футбольну аудиторію та фахівців? Так! Несподіванки почались на стадії групового турніру. Хто міг спрогнозувати, що чемпіон світу збірна Німеччини вже в першому матчі зазнає поразки від збірної Мексики, а в останньому матчі, незважаючи на перевагу в грі з Південною Кореєю, зазнає фіаско, програвши з рахунком 0:2. Гадаю, що тренерський штаб припустився помилок при  підготовці, а також (цілком вірогідно) була недооцінка гри своїх супротивників. Зазнали також невдачі збірні Аргентини та Португалії. Змагання кращих футбольних дружин засвідчили перевагу захисного стилю гри над наступальним: коли за гру наноситься незначна кількість ударів по воротах, то про перемогу вже не йдеться.

Ще один важливий фактор на цих всесвітніх футбольних змаганнях - неякісне виконання стандартних положень. Команди на цьому турнірі забили 28 м'ячів. Лідерами є збірна Англії, яка забила 7 голів:  п'ять - збірній Уругваю та п'ять - Росії. Удари з відстані 18-20 метрів при якісному  виконанні є видовищною та результативною складовою у досягненні позитивного результату для будь-якої команди. І удари аргентинця  Ді Марії у матчі зі збірною Франції - яскраве тому підтвердження. Запекла боротьба точиться на зеленому газоні,  інтенсивність якої зростає на стадії плей-офф, коли вирішується питання про проходження до наступного раунду змагань. Згідно з правилами, коли за 90 хвилин не виявився переможець, додається ще 30 хвилин, які діляться на два міні-тайми по 15 хвилин. Коли й після цього не змінюється нічийний результат, то призначаються пенальті. Саме при виконанні цих ударів виникають труднощі у гравців: не кожен з них здатен холоднокровно виконати цей, на перший погляд, нескладний удар. Саме в серії одинадцятиметрових ударів несильній команді Росії програв один з грандів світового та Європейського футболу - збірна Іспанії, поразка якої - вагома підстава для керівників футболу Іспанії задуматися про підготовку своїх гравців.

Ні для кого не є таємницею, що клуби Іспанії вкладають великі кошти для придбання іноземних футболістів, а підготовка своїх гравців відходить на другий план. Це ж саме стосується і збірної Англії, чемпіонат якої вважається найкращим у Європі, але тон у грі АПЛ задають саме іноземні футболісти. Розвиток футболу у світі за останні роки зріс і в цьому є заслуга ФІФА. Згадаймо, коли у 1975 році Пеле підписав контракт із командою "Космос" з Нью -Йорка, то кількість уболівальників на стадіоні збільшилась у десять разів, а розвиток футболу у США став популярнішим. Окрім Пеле пізніше в команду були запрошені й інші футболісти: Ф.Беккенбауер, Г.Мюллер, Ю.Клинсман, який і очолив збірну США з футболу. Те ж саме зробили і в Японії… Хто дивився матч Японія-Бельгія, той  отримав неабияке задоволення від гри, яку продемонструвала збірна команда країни, звідки сходить сонце. Відносно суддівства: здається, воно не встигає за стрімким розвитком подій на полі. У грі використовуються «нові елементи», запозичені з іншого виду спорту, зокрема, з боротьби. У матчі із збірною Іспанії гравець збірної Росії С. Ігнашевич при розіграші стандартів постійно застосовував проти своїх візаві прийоми вільної боротьби. На жаль, суддя чомусь не реагував на ці порушення. Те ж саме було в матчі збірних Англії та Колумбії. Зараз є система спостереження, яка дозволяє фіксувати порушення правил, проте їх часто ігнорують і саме тому  тримати гравців за футболку стало, чомусь, звичайним явищем.

Гадаю, що суддівський комітет ФІФА має дати зрозумілі роз'яснення щодо правил футболу, інакше він згодом перетвориться на  щось середнє між регбі і футболом. Попереду найцікавіші матчі чвертьфіналу, півфіналу і головний матч ЧС-2018 за звання чемпіона світу і у нас є можливість насолодитися неперевершеною виставою, яку демонструє його величність футбол.

Микола Нагорний, журналіст ВН

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити