Микола Нагорний, спортивний аналітик: Попереду дуже відповідальні матчі з відбору до ЧС-2022 і залишати в підвішеному стані збірну країни вкрай необачливо.
Контракт головного тренера збірної України з футболу закінчився 31.07.2021 року. У своїх інтерв'ю Андрій Шевченко неодноразово наголошував на бажанні попрацювати в клубному футболі у якості головного тренера команди, а саме в команді, в якій яскраво проявився його талант гравця (йдеться про "Мілан"). Як складеться його тренерська доля в клубному футболі, поки що невідомо, і що буде далі - покаже час...

А зараз розглянемо його досягнення і здобутки на посаді головного тренера збірної України: це по-перше, виграш групового турніру до ЄВРО-2020, по-друге, відносно вдалий виступ збірної України у фінальній частині першості Європи. Як йому це вдалось? Він сформував тренерський штаб у складі: двох італійців - М.Тассоті, А.Мадери, іспанця П.Хари, який через деякий час залишив команду, та українця О.Шовковського - тренера воротарів. Такий був мозковий центр на чолі з А. Шевченком, який привів команду України до двох перемог у фінальній частині і проходження до чвертьфіналу ЄВРО-2020.

Шкода, що матч зі збірною Англії закінчився поразкою з не дуже приємним рахунком - 0:4. Гадаю, що було б доцільно, щоб після закінчення контракту головний тренер відзвітував про свою роботу і дав прес-конференцію, де б детально розповів про невдачі та здобутки. Невідомо, чи передбачені контрактом такий звіт і прес-конференція. Якщо така опція не передбачена, то варто було б її започаткувати.

Незважаючи на недоліки, варто подякувати А.Шевченку та його тренерському штабу за вихід збірної України у чвертьфінал Європи, бо це можна вважати неабияким досягненням в історії українського футболу, адже такого успіху збірна України ще не мала.

Наприкінці липня А.Шевченко повідомив, що у нього закінчився контракт з УАФ і він залишає посаду головного тренера. В УАФ це сприйняли дуже стримано, і конкретних рішень із призначенням нового головного тренера вчасно не було прийнято. Що це? Бездіяльність чиновників УАФ чи заздалегідь спланована тактика, і кому це вигідно? Адже УАФ було відомо, що А.Шевченко залишає посаду керманича збірної команди України.

Попереду дуже відповідальні матчі з відбору до ЧС-2022 і залишати в такому підвішеному стані збірну країни вкрай необачливо. Які ж були результати збірної України у відбірковій групі? Було проведено три матчі. Якщо матч зі збірною Франції, проведений 24.03.2020 р., можна вважати досягненням (бо Франція є чемпіоном світу з футболу), то дві наступні гри - з командами Фінляндії і Казахстану - теж закінчились з таким же рахунком - 1:1, збірна України несподівано втратила бали, що в майбутньому може негативно вплинути на кінцевий результат.

Для того, щоб виправити ситуацію, треба вигравати всі матчі (а їх залишилось п'ять), і кожен невдалий матч може бути останнім. Склалось враження, що УАФ і колишній головний тренер А.Шевченко зосередили увагу на ЄВРО-2020, а ЧС-2022, створивши складну ситуацію, залишили для своїх наступників. І хто погодиться виступити в якості жертви?...  

Відбіркові матчі до ЧС-2022 стартують вже 01.09.2021 р. в Казахстані, у м. Нурсултані, на стадіоні зі штучним покриттям, що ускладнює гру, а невдовзі, 04.09.2021 р. - дуже складний матч зі збірною Франції в Києві. А потім залишається гра з командами Фінляндії, Боснії та Герцоговини.

Водночас бажано було б дізнатися про розподіл призового фонду від УЄФА, що отримала наша асоціація футболу за участь у фінальній  стадії ЄВРО-2020 і персональну суму, яку отримали зарубіжні фахівці та колишній головний тренер збірної А.Шевченко, і яку суму УАФ планує спрямувати на розвиток юнацького та молодіжного футболу.

18 серпня вночі, після довготривалого обговорення, тимчасовим тренером збірної України призначений Олександр Петраков - відомий тренер, який має у своєму активі перемогу на чемпіонаті світу 2019 року серед  молодіжних команд. Саме він на той час очолював збірну команду України.

Позицію УАФ доволі важко зрозуміти. О.Петраков - відомий тренер, який уже не перший рік успішно тренує юнацькі та молодіжні збірні України. Зараз УАФ штучно створила  надзвичайну ситуацію... А якщо О.Петраков зі збірною досягне успіху і Україна потрапить до фінальної частини ЧС-2022 у Катарі? То що, УАФ знову поверне його на колишню посаду тренера юнацької збірної ?! Питань багато, а відповідей немає...

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу ВН

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити