Завершився місячний марафон ЧС-2018 з футболу. У фінальному матчі зійшлися дві команди: Франція та Хорватія
З рахунком 4 : 2 перемогла збірна команда Франції.
На перший погляд, перемога очевидна і кількість забитих м'ячів - яскраве тому підтвердження. Ніхто сьогодні не ставить під сумнів перемогу французів, проте залишається гіркий осад від поразки команди Хорватії, яка демонструвала на цьому чемпіонаті яскраву гру, що  була  затьмарена неоднозначними  діями та рішеннями судді з Аргентини,
а саме: по-перше, це призначення штрафного неподалік штрафного майданчика хорватської збірної, де  А.Гризманн продемонстрував  акторські здібності, падаючи значно раніше, ніж до нього наблизився гравець хорватів.
По-друге - момент із призначенням пенальті за гру рукою гравця збірної Хорватії І.Перешича, що викликало жваве обговорення і дискусію як серед шанувальників, так і серед фахівців футболу. Суддівський комітет ФІФА прийняв  рішення про трактування гри у штрафному майданчику за гру рукою, що й привело до неоднозначних наслідків.
Саме таке рішення і прийняв головний арбітр матчу - аргентинець Н.Питана - рішення. яке важко зрозуміти. Але, коли кандидатура Н.Питани  розглядалася на засіданні суддівського комитету про його призначення на фінальний матч, то члени комітету не побачили, що свідомо сприяють конфлікту інтересів. Усім відомо, що у груповому турнірі представники Балкан завдали відчутної поразки представникам Південної Америки. Призначення Н.Питани було, як на мою думку, помилковим або ж навпаки - добре організованим і продуманим кроком. ФІФА оголосила, що ЧС-2018 - кращий за усі попередні як за організацією змагань, так і за спортивними досягненнями.

Що стосується футбольної складової, то з цим можна погодитися, а відносно організації футбольної першості, то тут не все було добре організовано. У фінальному матчі на зелений газон вибігли сторонні люди, які стали на заваді проведенню гри. Окрім того, під час нагородження переможців на стадіоні розпочався рясний дощ, тому працівники стадіону принесли кілька парасольок для очільника Кремля, зовсім забувши про президента Хорватії пані Колинду Грабар-Катарович. Для країни, яка намагається демонструвати світу ввічливість, такі речі неприпустимі.
Президент ФІФА Д.Інфантино постійно підкреслює, що очолювана ним організація знаходиться поза політикою. Але, коли О.Вукоєвич та Домагой Віда у показаному відео привітали шанувальників українського футболу словами "Слава Україні!",то це привітання було розцінене як політичне, хоча ця підтримка - особиста позиція футболістів і до політики не має жодного стосунку.
Зовсім невідомою лишилась інформація антидопінгового комітету. Усім було б цікаво дізнатися, чи порушують футболісти правила чесної гри. Але проглядається відчутний вплив Московії на міжнародну футбольну асоціацію. Зроблю припущення - зараз зовсім не випадковим видається призначення Н.Питани на фінальний матч. Невідомо, як  завершився б футбольний поєдинок, якби не суттєва допомога одній з команд з боку арбітра. Це своєрідна помста збірній Хорватії і нагадування усім, хто така  Московія у світі. Саме в такий спосіб вона й демонструє свою міць і карає усіх незгідних. Але серед футболістів Хорватії знайшовся сміливий гравець Й.Пиварич, який відмовився потиснути руку під часу нагородження його команди срібними нагородами людині, яка розв'язала війну проти України та є розпалювачем військових конфліктів у світі. Як би там не було, але футбольне свято завершилось і попереду нові турніри, де шанувальники цього чудового виду спорту матимуть чергову нагоду насолоджуватися магією футболу!


Микола Нагорний, журналіст

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити