Дієтологи попереджають про можливі ризики, які можуть виникнути під час святкування Великодня - різка зміна раціону спричинить сильний стрес для організму.
Він просто не справиться із засиллям їжі тваринного походження та надмірною кількістю алкоголю, які є обов'язковими атрибутами кожного святкового столу.
Тому варто звернути увагу на рекомендації під час виходу з Великого посту, аби не спровокувати розлади у функціональному стані організму.

Головне правило – поступове та обдумане розширення продуктів та їх кількості після закінчення посту.

Лікарі пропонують наступні п’ять правил, дотримання яких допоможе полегшити наслідки виходу з посту.

За святковим столом потрібно припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду, а кількість їжі не повинна бути надмірною. Тому не варто використовувати лікарські засоби для кращого перетравлювання.

Обмежте вживання тваринної їжі за святковим столом – не більше 150-200 грамів м'яса, не більше одного яйця та небагато соусів.
   
Все-таки надайте перевагу рибі та продуктам рослинного походження – фруктам, овочам та виробам зі злаків.
   
Обережно з алкоголем! Не вживайте без їжі та кількість його після посту слід зменшіть у два-три рази.
   
Вразливим категоріям населення – дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим – кілька перших днів краще взагалі не вживати тваринну їжу та алкоголь. А додання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватись дуже повільно та збалансовано.

Звісно, ці правила умовні, оскільки кожен знає свій організм та має обов’язково радитися з лікарем щодо особливостей раціону під час посту та після нього.

Тому готуйтеся, постіться, загартовуйтеся тілесно й духовно та пам’ятайте слова Василія Великого: «Піст завжди корисний для того, хто його з радістю приймає!»

Світлана Майструк

Інф.: ridna.ua

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити