Французи про необхідність правильно розподіляти денну їжу, з'їдаючи більшу частину за сніданком, говорять так: "Снідай як корол, обідай як королева, вечеряй як жебрак".
Слідувати цьому правило легко, але давайте спочатку дізнаємось чим саме снідали королівські особи.
Ми зібрали найповнішу та найцікавішу інформацію про меню, порції та традиції вранішньої трапези для наших читачів.

Королівські порції

Ще з давніх часів монархи відрізнялися своїм апетитом, і це стосувалося не тільки сніданків. Порції і кількість різних страв на королівських столах були просто шокуючими. Легенди кажуть, що звичайна людина не змогла би подужати і четвертої частини придворного сніданку. Самий хороший апетит серед правителів Франції був у Людовіка XV. Звичайна трапеза вранці складалася з супу з голубів, шматка баранини з часником, пюре з грінками, шинки і десятка варених яєць. Не дивно, що монарх був дуже огрядним.

Китайські імператори теж любили поїсти. Щоранку на столі повинно було бути не менше двадцяти страв, серед яких м’ясо качки, курки, яловичини і баранини. Страви не повинні були повторюватися, тому кожен день китайські кулінари придумували нові способи смаження, варіння, запікання м’яса, додаючи різні трави і спеції. Гарніром служило блюдо з смажених молодих рослин бамбука і овочів, іноді з несолодкими кашами та бобовими.

Все добре в міру

Але не всі монархи в історії людства віддавалися обїданню. Серед них був імператор, який віддавав перевагу здоровій їжі. Мова йде про правителя Риму, Августа, який вживав тільки здорову їжу. Його сніданок складався з хліба грубого помелу, риби, сиру. На десерт він їв фіги і інжир, які на довгий час тамували спрагу. Дивно, але в ті часи прості жителі імперії харчувалися дещо різноманітніше. У них завжди на столі було вино, фрукти і м’ясо.

Найбільшими любителями печива з цілісних зерен визнано єгипетських фараонів. Вранці вони вживали свіжу випічку. І робили це з користю для організму, оскільки злаки містять велику кількість корисних мікроелементів і вуглеводів. Крім того на столі обов’язково повинні були бути фрукти і м’ясо в чималих кількостях. Дари природи настільки шанували в долині Нілу, що навіть відправляючи фараона в загробний світ, ставили в гробниці кошики з фруктами.

Два сніданки краще, ніж один

Щоб нічого не упустити, російські царі снідали два рази. Вважається, що другий сніданок в Росію прийшов з Заходу, але насправді це стародавній звичай правителів. Перший сніданок подавали рано вранці, а другий – ближче до обіду. Ось, наприклад, що вживав на сніданок Петро Перший. В першу чергу слуги приносили гарячий напій: каву, шоколад або чай, далі на столі з’являлася випічка, бекон, шинка і яйця. Обов’язково повинні були бути присутніми гарячі калачі. Колись вони пеклися для правителя з борошна і води з Москви-ріки.

Другий сніданок був уже справжнім банкетом. Достаток різних напоїв і їжі цар, звичайно, сам не міг з’їсти. Примітно те, що в ті часи овочі подавалися переважно під кінець прийому, а зараз – навпаки.

За компанію

Зазвичай сніданок монархів не проходив в повній самоті. Їх оточували придворні і численні родичі. Самим велелюдним сніданком вважається трапеза в 1907 році у Віндзорському замку, де були присутні п’ять королев і три короля: імператор Вільгельм II, король іспанський Альфонс ХІІ, король Едуард VII, а також португальська королева Марія-Амелія, норвезька Мод і іспанська Ена, королева Англії Олександра , королева прусська і імператриця германська Августа-Вікторія.

Інф.: lubov-plus.org.ua

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити