Банани з давніх часів користуються великою популярністю.
Сьогодні їх можна побачити в продажу в усьому світі, а не тільки в місцях їхнього безпосереднього зростання.
Що робить банани такими привабливими? Банани зручно чистити, їх зручно мати під рукою, коли необхідно перекусити. Цей фрукт зараховують до гіпоалергенних, що дозволяє давати його в їжу навіть малятам. Банани - гарне джерело вітаміну З, волокон, калію.
 
Вважається, що батьківщина бананів - джунглі Азії. Стебло банана - не дерев’яне, тому вітер більше 25 м на секунду може легко знищити всю плантацію бананів за мінуту. Саме тому кожна рослина має підпірку.
 
Банани збирають через 8-10 тижнів після їхньої появи на гілках. Збирають їх зеленими й відправляють дозрівати на спеціальні заводи, після чого вони потрапляють до магазинів.
 
Якщо ви купили банани й не хочете, щоб їхня шкірка почорніла, зберігайте фрукти при кімнатній температурі. Якщо банану потрібно небагато дозріти, покладіть його в холодильник, при цьому шкірка його почорніє, але сам фрукт стане солодшим. Допомогти банану дозріти можна й при кімнатній температурі, помістивши банан у коричневий паперовий пакет на ніч. Якщо помістити в цей же пакет вже дозрілі банани, то процес прискориться.
 
Банани можна заморожувати, поміщаючи у вакуумні пакетики або контейнери, попередньо видаливши шкірку.
 
Повністю зелені банани або банани із зеленими кінчиками найкраще підходять для готування взагалі й, зокрема, - для смаження. Банан найкраще дозріває поза рослиною, тому не бійтеся купувати зелені банани. Якщо залишити банан дозрівати на гілці рослини, то шкірка його трісне, і плід стане несмачним, саме тому банани збирають ще зеленими.
 
Розмножують банани не насіннями, тому що останні стерильні, а відростками від кореневищ. Для росту й розмноження банану необхідний тропічний клімат, багато сонця й води, багатий живильними речовинами ґрунт.
 

Коментарі