Яке мясо найкоричніше для нашого організму? Дослідники дійшли наступних висновків.
По-перше, курятина. Корисне, низькокалорійне, не жирне м'ясо міститься в курячих грудках.
По-друге, свинина. Вона не така жирна, як нам здається (в шматку свинини жиру майже стільки ж, скільки в грудці курча), але її надмірне споживання може завдати шкоди судинам і серцю, хоча в свинячому жирі міститься найбільше корисних поліненасичених жирних кислот.

По-третє, яловичина - найпопулярніше мясо в світі. Кілька сотень домашніх порід бика походять від дикого бика, який вперше одомашнений близько 8000 років тому в районі Балкан. Основну частину товарної яловичини одержують у результаті забою молодих кастрованих бичків, причому кращим за смаком вважається мясо дворічних тварин. У свіжої молодої яловичини жир кремово-білого кольору, а мясо яскраво-червоне. Якщо ж воно темно-червоне, а жир жовтий, значить, перед вами мясо старої тврини. Особливо славиться так звана «мармурова» яловичина - мясо, покрите найтоншою рівномірною сіткою жирових відкладень.

Щоб отримати таке мясо, бичкам створюють особливий режим дня: математично точно прораховують, скільки часу їм треба стояти в стійлі, а скільки - рухатися, годують добірним зерном і травою, навіть роблять масаж. Виходить м'ясо, буквально тане в роті, настільки ніжне, що не потрібно ніяких приправ.
 
Якщо смажити яловичину на повільному вогні, м'ясо прожарюється дуже рівномірно, а при швидкому смаженні виходить чудова комбінація хрусткої, злегка підгорілої темно-коричневої скоринки й червоної, слабко прожареної серцевини. Кращою частиною яловичини для смаження і запікання вважається вирізка - безкістковий тонкий довгастий шматок мяса з мязів вздовж хребта в районі попереку.

Дуже цінуються також філей, оковалок, тонкий і товстий край. А для бульйону і холодцю найкраще підійде м'ясо на кістці (ребра, ноги): у кістковій тканині міститься желатин, який є добре згущуючою рідиною. При приготуванні яловичини деякі з її білків відшаровуються і спливають у вигляді піни на поверхні води або масла; зазвичай цю піну ретельно видаляють. Калорійність вареної яловичини - 54 ккал.
 
Інф.: opostorg.com

Коментарі