Володимир ПИЛИПЧУК,
народний депутат України 1-го та 2-го скликань,

академік Академії економічних наук України, професор,
спеціально для
ВН


Пройшло вже 20 років з моменту краху СРСР. І всі  20 років у середовищі апологетів імперії точаться дискусії на тему: вона розпалася чи її розвалили, хто винуватий у цьому – Горбачов чи трійка «Біловезьких зубрів»- Єльцин-Кравчук-Шушкевич? Як  покарати руйнівників і як оживити  знову  СОЮЗ?  Мудрий селянин сказав би: «Чи вмер Данило чи болячка задавила, всеодно мерця не воскресити».
Але, оскільки «навколо-наукові» розмови ведуться  з метою  замутити  свідомість людей і щоб підбити їх на «воскресіння мерця», підняти  на боротьбу за  створення нового Союзу, я вирішив сісти за написання цієї статті. 


 ,,         Зміст статті
1.  Крах СРСР – процес закономірний

2.  Крах першої  Російської імперії – царської Росії
3.  Крах доктрини комуністичної економіки в період «військового комунізму»
4.  Економіка планового геноциду
5.  Ідея комунізму - утопічна
6.  У кого не було влади в СРСР?
7.  Російські комуністи – владна каста СРСР
8.  Суб’єктивні фактори, що прискорили крах СРСР
9.  Остаточний крах економічної моделі комунізму
10. Огляд фінальної стадії краху СРСР (юридичний аспект)
11. Роль Горбачова в крахові СРСР            
12. Роль комуністів  Росії в знищенні КПРС

13. Як в Україні сприймали ГКЧП і крах СРСР?
14. Роль КГБ СРСР, Армії  в  ГКЧП
15. Роль Біловезьких Угод і Біловезьких Зубрів.

16. Роль США в зникненні СРСР
17. Чи можна було подовжити існування СРСР?
18. Висновки з аналізу причин Краху комуністичної системи
19. Стосовно перспектив НОВОГО СОЮЗУ з Росією
20. Україна вільна. На черзі – вільність українців! 

 
1. Крах СРСР – процес закономірний
         Пройшло вже 20 років з моменту краху СРСР. І всі  20 років у середовищі апологетів імперії точаться дискусії на тему: вона розпалася чи її розвалили, хто винуватий у цьому – Горбачов  чи трійка «Біловезьких зубрів»- Єльцин-Кравчук-Шушкевич? Як  покарати руйнівників і як оживити  знову  СОЮЗ?  Мудрий селянин сказав би: «Чи вмер Данило чи болячка задавила, всеодно мерця не воскресити».
        Але, оскільки «навколо-наукові» розмови ведуться  з метою  замутити  свідомість людей і щоб підбити їх на «воскресіння мерця», підняти  на боротьбу за  створення нового Союзу, я вирішив сісти за написання цієї статті. Справа в тім, що розмови дійсно «навколо-наукові», бо ніхто  з апологетів не намагається встановити причинно-наслідкові зв’язки краху комуністичної системи і розпаду СРСР. Не бажає аналізувати причини і фактори, що призвели до краху СРСР, обмежуючись лиш емоційними аргументами суб’єктивного характеру.
      У зв’язку з цим у мене як опонента згаданих апологетів виник до них цілий ряд запитань:
–  Чи була комуністична теорія реалістичною, коли в жодній із держав світу, що будували комунізм і входили до комуністичного табору (загалом 40% світового населення на території в ¼ земної суші) протягом понад 70 років «комунізм» так і не вдалося побудувати?
– Чому відмовилися від ідеї подальшої побудови комунізму і перейшли до капіталізму ті країни комуністичного табору, де рівень життя був значно вищим, ніж в СРСР (Югославія, Чехословаччина, Угорщина, Німецька Демократична республіка)?
– Якщо СРСР був таким міцним і „нєрушімим”, як його малювали апологети, то чому він  розлетівся одномоментно, як іграшковий будиночок?
– Чи була політика КПРС і Радянського Союзу насправді інтернаціональною або, бодай, національно виваженою, коли у всіх республіках Союзу (окрім Росії) наростав  «націоналізм» і був розпалений до такого рівня, що всі національні республіки прагнули  суверенітету і його реалізували? (Я недарма написав «окрім Росії», бо в Росії – вища стадія націоналізму,  властива імперієтворчій нації - шовінізм, про що буде описано нижче).
– Чи були члени КПРС  90-х років комуністичними догматами, якщо:
           –    ні Генеральний секретар ЦК КПРС, ні Політбюро ЦК КПРС, ні ЦК КПРС не виступили з заявами проти розпаду, але офіційно навіть не осудили сам факт розпаду СРСР?
           –    ні  республіканські, ні обласні, ні  районні, ні міські,  ні первинні парторганізації , ні рядові комуністи не виступили організовано на захист СРСР після ГКЧП. Чому  не виступили бодай епізодично на стихійних мітингах чи зборах проти розпаду СРСР?
– Чи було життя в комуністичному СРСР таким заможним і щасливим, як тепер його малює імперська п’ята колона Росії, якщо позапартійні громадяни СРСР, профспілки (школа комунізму), комсомол (майбутнє і надія партії), громадські організації не чинили жодного опору його розпаду, не вийшли захищати цілісність СРСР і навіть не намагалися  протестували проти його розпаду?
– Чому КГБ, МВД і Радянська  Армія (бойові і озброєні загони Комуністичної партії) не підтримали своїх прямих керівників-організаторів і членів ГКЧП в їх намірах силового утримання СРСР від розпаду?
– Чи може тому, що розпад СРСР став результатом лженаукових принципів, способів і методів, що були закладені  в основу його функціонування і відбувся в результаті простого збігу в часі і просторі процесів  та обставин, що прискорюють розпад системи?
 
     Не буду відтягувати інтригу з відповіддю до кінця статті, а відповім. Я дотримуюся саме тієї точки зору, що крах СРСР –  природній   і став  результатом збігу у часі і просторі  закономірних об’єктивних та субктивних процесів:
      – у результаті закономірного краху ідеологічної основи комуністичної системи як такої , що не змогла досягти своїх цілей – догнати й перегнати передові капіталістичні країни  за  рівнем виробництва на душу населення. Не змогла  побудувати матеріальну основу комунізму  та іманентних йому суспільних відносин, оскільки Жовтнева революція 1917 року здійснювалася саме для побудови комунізму.
І у зв’язку з цим слід визнати, що:
      –  крах світової комуністичної системи - кінцевий етап розпаду ідеологічної імперії
          Росії.
      –  крах комунізму в СРСР – складова світового процесу.  
     - розпад СРСР  –  кінцевий етап розпаду однієї з форм Російської Імперії і              черговий етап (різновид) її територіального і національного напіврозпаду – одночасно.
        Передумови розпаду СРСР активно формувалися останніми десятиріччями:
       –  наростанням негативних тенденцій як в практичній складовій економіки комунізму,  так і остаточним усвідомленням утопічності теорії комунізму;
       –   наростанням невдоволення населення СРСР рівнем життя;
       –   наростанням незадоволення і несприйняття  республіками СРСР (як і країнами комуністичного табору) імперіалістичної сутності ідеології і практики комунізму;
       –   наростанням незадоволення і несприйняття  республіками СРСР (як і країнами комуністичного табору) національної і культурної політики  СРСР;
       –  наростанням незадоволення самою Росією в республіках СРСР (як і в країнах комуністичного табору). Росією,  як закамуфльованим, але як фактичним  носієм  і провідником вищезгаданих передумов. Росією, як організатором і  «вдохновітєлєм всєх нашіх побєд» – як у прямому, так і переносному змістах.
 
Часовий старт фінальної фази розпаду самого СРСР був заданий теж у Росії – феноменом ГКЧП.  За фізичною аналогією – ГКЧП став детонатором  ланцюгової ядерної реакції розпаду СРСР.
 
Отримання Україною й іншими республіками СРСР незалежності слід розглядати (за тією ж  аналогією) такими ж продуктами розподілу,  як і продукти, що утворюються в результаті ядерної ланцюгової реакції. 

Продовження:  
2. Крах першої  Російської імперії – царської Росії
3. Крах доктрини комуністичної економіки в період «військового комунізму»
4. Економіка планового геноциду
5. Ідея комунізму - утопічна
6. У кого не було влади в СРСР?
8. Суб’єктивні фактори, що прискорили крах СРСР
9. Остаточний крах економічної моделі комунізму
10. Огляд фінальної стадії краху СРСР (юридичний аспект)
11. Роль Горбачова в крахові СРСР            
12. Роль комуністів  Росії в знищенні КПРС

13. Як в Україні сприймали ГКЧП і крах СРСР?
14. Роль КГБ СРСР, Армії  в  ГКЧП
15. Роль Біловезьких Угод і Біловезьких Зубрів.

16. Роль США в зникненні СРСР
17. Чи можна було подовжити існування СРСР?
18. Висновки з аналізу причин Краху комуністичної системи
19. Стосовно перспектив НОВОГО СОЮЗУ з Росією
20. Україна вільна. На черзі – вільність українців! 

 
 

 
 
 
 

  3.  Крах доктрини комуністичної економіки в період «військового комунізму»
 

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити