Збірна України, попри поразку від Німеччини у стартовому матчі чемпіонату Європи, заслужила своєю грою на компліменти
Проблеми Льова
Збірна України розпочинала чемпіонат Європи з матчу проти чинних чемпіонів світу з Німеччини. З одного боку - команді Михайла Фоменка вже у першій зустрічі було необхідно демонструвати свій максимум. З іншого – саме у тому, що українці стартували грою проти одного з головних фаворитів турніру, полягала перевага нашої збірної. Можна було сподіватися, що Бундестім не форсуватиме одразу події, а прагнутиме поберегти сили на вирішальні стадії плей-офф.

Крім цього, збірна України отримала нагоду скористатися проблемами суперника в обороні. На тренуванні перед Євро-2016 травмувався центральний захисник німців Антоніо Рюдігер, якого Йоахім Льов награвав у основі. Саме цей гравець мав замінити у перших матчах чемпіонату Європи Матса Хуммельса, який приїхав до Франції з ушкодженням.

Тож тренеру довелося експериментувати та ставити у центрі оборони у пару до Джерома Боатенга Шкодрана Мустафі, досвід виступів якого у збірній обмежувався лише десятьма матчами.

Німеччина-Україна, 12.06.2016. Огляд матчу

Сюрприз від Фоменка
Фоменко проблем зі складом не мав, але попри це своїм вибором тренер багатьох здивував. Позицію центрального атакувального півзахисника він віддав 20-річному Віктору Коваленку, для якого недільний матч виявився першим офіційним у складі національної команди (хавбек тричі зіграв за збірну у товариських зустрічах). Водночас, у запасі залишився опорний півзахисник та капітан команди Руслан Ротань, який був основним у кваліфікації Євро-2016.

Пару "опорників" склали Тарас Степаненко та Сергій Сидорчук. На решті позицій минулося без сюрпризів. Ворота захищав Андрій П'ятов. Зліва в обороні грав В’ячеслав Шевчук, який вивів команду на поле з капітанською пов'язкою, справа розташувався Артем Федецький, а в центрі – Євген Хачеріді та Ярослав Ракицький. На флангах півзахисту діяли Євген Коноплянка (зліва) та Андрій Ярмоленко (справа). А на вістрі атаки звичне місце зайняв Роман Зозуля.

Неперевершений Нойєр
Збірна України розпочала матч вдало. Вона не стала притискатися до своїх воріт, а сама намагалася створити розбалансованій німецькій обороні проблеми. Саме українці створили перший гольовий момент на 5-й хвилині.

Федецький поборовся до останнього на фланзі, видер у підкаті м'яч у суперника та прострілив на Коноплянку, який завдав відмінного удару під праву штангу, але неминучому взяттю воріт не дозволив статися, здійснивши блискучий сейв, неперевершений німецький голкіпер Мануель Нойєр.

Німеччина своїми шансами користувалася набагато раціональніше і реалізувала першу ж вигідну можливість забити. Британський суддя Мартін Аткінсон призначив досить сумнівний штрафний на правому фланзі, побачивши порушення в епізоді, коли Ракицький чисто зіграв у м'яч у підкаті проти Томаса Мюллера. Особливо прикрим подібне рішення виглядало через те, що у попередньому епізоді рефері не помітив удару ліктем Тоні Крооса в обличчя Віктору Коваленку.

Німеччина скористалася стандартом ідеально. Кроос навісив до штрафного майданчика, де Мустафі виграв верхову боротьбу у Сидорчука та головою відправив м'яч у сітку і відкрив рахунок – 1:0.

Український характер
Після пропущеного голу було занепокоєння, що гра збірної України розвалиться. Але наші футболісти швидко отямилися і пішли відіграватися. На 27-й хвилині Хачеріді ледве не помстився Мустафі за забитий гол, та перестрибнувши його після кутового, пробив головою впритул по воротах. Але дива реакції знову продемонстрував Нойєр, натякаючи, чому саме його вважають кращим голкіпером світу. Але й П'ятов у наступному епізоді зіграв на світовому рівні, зреагувавши на удар Самі Хедіри після виходу один на один.

Відкритий футбол наприкінці першого тайму приніс більше дивідендів збірній України. Українці примусили Нойєра схибити на 37-й хвилині, коли він, намагаючись перервати передачу Ярмоленка справа на дальню штангу, залишив ворота порожніми. Коноплянка, завдавши удару, вже бачив м’яча у сітці, але Німеччину врятував Джером Боатенг, який у критичний момент вибив кулю з лицьової лінії. Команді Фоменка не вистачило якоїсь дещиці, аби зрівняти рахунок до перерви.

Німецький порядок
Як виявилося пізніше, останні хвилини першого тайму були вирішальними у матчі. Після перерви збірній Німеччини вдалося навести лад на своїй половині поля. Передовсім, Бундестім зробила це завдяки тому, що встановила контроль над м’ячем, який діставався українцям набагато рідше, ніж у першому таймі.

Водночас, наша збірна у другому таймі почала діяти менш агресивно та відмовилася від жорсткого пресингу, що дозволило німцям почуватися набагато вільніше і подовгу розігрувати свої комбінації.

Завершувалися вони переважно дальніми ударами, які відповідальні за опорну зону Сидорчук та Степаненко дозволяли завдавати суперникам у загрозливій кількості. Близькими до успіху були Юліан Дракслер, Хедіра та Мюллер, однак кожного разу на їх шляху поставав П'ятов, який діяв у неділю надзвичайно надійно.

Збірна України після перерви могла розраховувати винятково на стандарти. Ледве не єдиний небезпечний епізод біля німецьких воріт у другому таймі виник після удару зі штрафного Ракицького, після якого Нойєр перевів м'яч на кутовий з нижнього кута воріт.

Марними виявилися й спроби Фоменка реанімувати гру за допомогою замін – Євгену Селезньову та Олександру Зінченку не вдалося пожвавити гру в атаці.

Хоча Селезньов став учасником вельми суперечливого моменту на 88-й хвилині, коли Мустафі необачно відкинув м’яча головою на Нойєра, який такого повороту подій явно не очікував і був вимушений наздоганяти кулю навипередки з українським форвардом, якого він досить помітно підштовхнув. Але Аткінсон знову став на бік фаворитів, та  зовсім не очевидний пенальті  призначати не ризикнув.

Покарання за ризик
До честі збірної України, вона до останнього не залишала спроб вирвати нічию. Водночас, німці отримали простір для контратак, після яких один на один виходили Андреас Шюррле та Месу Озіл, а П'ятов вдало діяв на виходах та рятував команду.

Втім, нескінченно це тривати не могло, і після чергової втрати м’яча в наступі українці пропустили випад "три в два", на завершення якого Бастіан Швайнштайгер встановив підсумковий результат – 2:0.


Збірна України поступилася чемпіонам світу, але своєю грою у першому таймі продемонструвала, що здатна створювати проблеми навіть фаворитам турніру. Нашій команді не вистачило вправності у завершальній стадії атак, а подекуди банальної вдачі.

Попри поразку, для команди Михайла Фоменка на Євро-2016 все лише починається. Наступну гру Україна проведе 16 червня в Ліоні проти Північної Ірландії, яка у неділю також стартувала на чемпіонаті Європи з програшу – Польщі з рахунком 0:1.

Команду Майкла О'Ніла українцям неодмінно потрібно перемагати, аби розраховувати, як мінімум, на третє місце, яке теж за певних обставин дозволить потрапити до плей-офф, де зіграють чотири з шести команд, які фінішують у своїх групах третіми.

Інф.: espreso.tv

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh