"Бенфіка" - у 1/8-й Ліги чемпіонів, "Барса" - у Лізі Європи, "Динамо" -... ніде
08.12.2021. ЛЧ: Бенфіка - Динамо 2:0. Привіт від Яремчука, конфуз від Циганкова.
"Багато балачок, мало справ", – такий девіз українських команд у цій Лізі чемпіонів. Де Дзербі після чергового конфузу з "Шерифом" ділився фантазіями про "ми повинні були вигравати 5:0", а Мірча Луческу продовжує возвеличувати своїх гравців на пресконференціях. А потім вони виходять на поле і з кількох метрів б'ють вище порожніх воріт…

Про прогрес, про досвід, про кроки вперед, про зростання – це все з пустого в порожнє. Учора "Динамо" ніщо не заважало показати розкуту та сміливу гру, але вистачило киян на хвилин десять-п'ятнадцять стартового відтинка. Згасання почалося якраз після епічного конфузу Циганкова. Коли не забиваєш такі голи, забиваються десь у нірку твої спортивні амбіції та самолюбство.

Склад був вельми бойовим, а єдиною несподіванкою, напевно, можна вважати вихід Вербіча, а не Де Пени, ліворуч в атаці. У "Бенфіки" з'явився Роман Яремчук і саме він міг забити вже на першій хвилині поєдинку. Класно прорвався з глибини й пробив з-під захисника. Бущан потягнув, а Рафа Сілва на добиванні пробив значно вище.

Це був ураганний початок від "Бенфіки", але він не пригнітив "Динамо". На стартових хвилинах підопічні Луческу якраз виглядали гідно – проходили довгі розіграші м'яча, комбінації, були просування вперед. Апогеєм став момент Циганкова, створений для нього Буяльським. Віталій втік від двох захисників, зблизився з голкіпером й покотив паралельно на самотнього Віктора. Той пробив на трибуни.

Якби забив, певно, була б інша гра. Але могли б бути розмови від португальців, дехто з яких не викладався в тому епізоді, очікуючи на зупинку гри через травму Гармаша. Зупинки не було, але не було й гола від Циганкова. Це стало початком кінця київського "Динамо".

Від потужного удару Піцци врятував Бущан, а ось швидка португальська атака лівим флангом спричинила крах. Рафа Сілва віддав коротку передачу на Жоау Маріу у вільну зону, той наздогнав м'яча майже біля лінії воріт і відпасував назад на Яремчука. Роман пробив в один дотик з лінії площі воріт, перервавши свою затяжну посушливу серію.

Єдиний позитив: якщо вже пропускати – то від свого (раніше українським командам у Лізі чемпіонів серед українців забивав лише Андрій Воронін). Однак тільки цим голом "Динамо" не обмежилося. Вдруге Бущан діставав м'яча з сітки власних воріт за шість хвилин, коли Вербіч недбало захищався та "асистував" Жілберту, який перебував у офсайді (його б зафіксували, якби гравець "Бенфіки" отримав м'яча від свого партнера). Бразилець миттєво зорієнтувався та максимально наблизив "орлів" до плей-офф Ліги чемпіонів.

"Барса" у паралельному поєдинку без шансів "горіла" "Баварії", тож вболівальники на трибунах "да Луж" шаленіли. Для них футболісти з України у темних футболках були мішенню, для гравців "Бенфіки" – також. Але адреналін не зашкалював. Господарі контролювали себе, діяли за рахунком, до мінімуму звівши ризик. Грімальдо зі штрафного змусив Бущана робити сейв, "Динамо" нічим не відповіло. Матч втратив свою іскру, але перерва оновила настрій.

"Бенфіка" розпочала другий тайм з активних атак, але й "Динамо" старалося відповідати. І якраз краще запам'яталися українські аргументи: удар Миколенка, спроба Вербіча, навіс Тимчика. "Бенфіка" віддала ініціативу суперникові, даючи собі перепочинок (не тільки фізичний, але й емоційний). Хоча її воротар злився на захисників, які дозволили прострілити з флангу й випустили з-під опіки Гармаша. Денис "в стилі Циганкова" не влучив по воротах, хоча все одно був офсайд. На протилежному боці поля ледь не перемкнуло, коли м'яч влучив Миколенкові у руку у власній штрафній площі. Арбітр проігнорував.

"Динамо" зберегло обличчя наприкінці гри. Адже м'яч тримався у команди Луческу, був непоганий удар Сидорчука. Був підступний удар головою Тимчика. Був рикошет після пасу Буяльського, що ледь не став гольовим. Був офсайдний вихід сам на сам Раміреса. Були старання та пресинг. Але це підстави для демагогії на пресконференціях, але не аргументи для результату на табло. Гра плавно підійшла до закінчення і разом зі свистком прозвучав сигнал про закінчення євросезону для "Динамо".

"Бенфіка" робить історичний крок у плей-офф Ліги чемпіонів через голову "Барселони", а "Динамо" падає в той самий котел, в якому перебуває і "Шахтар". Будуть "варитися" у боротьбі за статус чемпіона УПЛ, який тепер знецінений відсутністю прямої путівки в групу Ліги чемпіонів.

"Бенфіка" (Лісабон, Португалія) – "Динамо" (Київ, Україна) 2:0 (Група Е) / Огляд матчу:

Інф.: ua-football.com

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh