Микола Нагорний про Паралімпійські ігри-2020 у Токіо
Паралімпійські ігри вперше були проведені в Римі у 1960 р., у них взяли участь 400 атлетів з 23 країн світу.
Започаткував змагання людей з обмеженими можливостями лікар Людвіг Гутманн, який у шпиталі м.Стоук-Мандервіль (Велика Британія) лікував поранених вояків, що отримали важкі травми в роки другої світової війни. Як лікар, він добре усвідомлював, що для того, щоб досягти успіхів у лікуванні людей з важкими травмами, окрім медикаментозного лікування мають бути і фізичні навантаження, а також змагання серед цієї категорії пацієнтів.

Саме він і започаткував такі змагання, що згодом отримали  назву Стоук-Мандевільські ігри. На ці змагання стали приїздити атлети з інших країн світу і згодом вони отримали статус міжнародних. Міжнародний олімпійський комітет доволі довго вивчав це явище, і лише у 1984 році, коли цей рух став відомим у різних країнах світу, затвердив термін -  Паралімпйські ігри, що і означало визнання цього вкрай необхідного змагання під егідою МОК.

З 24 серпня по 5 вересня цього року в Токіо пройшли 16-ті Паралімпійські ігри. Збірна України у командному заліку зайняла шосте місце, завоювавши 98 нагород, з яких: 24 золотих, 47 срібних, 27 бронзових. У порівнянні з іграми в Ріо-де-Жанейро у 2016 році медалей здобуто на 19 менше, а тоді, у 2016 році, їх було здобуто: золотих - 41, срібних -37, бронзових - 39. Найбільшу кількість нагород виграли у змаганнях з плавання - 43 та легкої атлетики - 24, разом - 67.

Треба віддати шану й повагу нашим паралімпійцям за їхню наполегливу підготовку, мужність, витримку і велику жагу до перемоги в ім'я України. Гімн нашої країни, що лунав на їхню честь, прославляв не лише спортсменів, а й Україну. Спробуємо порівняти результати двох збірних - основної команди і Паралімпійської.

Перша команда здобула одну золоту нагороду, шість срібних та дванадцять бронзових. Міністр у справах молоді і спорту В. Гутцайт, коментуючи виступ олімпійців України зауважив, що в цілому команда, на його думку, виступила добре - краще, ніж на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

Якщо ж підрахувати кількість медалей паралімпійців і головної команди, то про який успіх йдеться? Зі слів міністра В. Гутцайта федерації з різних видів спорту несуть відповідальність за підготовку спортсменів та їхні виступи. Після такого виступу збірної команди на іграх у Токіо, твердо переконаний, мав би бути проведений аналіз підготовки і з'ясовано, чи ж потрапили до складу збірної команди України всі найсильніші кандидати?

Окреме питання щодо мандрівників-туристів, які відвідали ігри в Токіо за рахунок державної казни! Чи налагоджена робота психологів у команді олімпійців? Чи взагалі існує така практика?

Міністерство має виконувати координуючу роль, слідкувати за роботою федерацій і контролювати їхній фінансовий стан. Чи потрібна "нова кров" у тренерському цеху? Гадаю, що було б цікаво обмінятися думками між Міністерством у справах молоді та спорту і керівництвом Національного комітету інвалідів України. Дуже незвично, коли люди з обмеженими можливостями здобувають нагород у п'ять разів більше, ніж здорові й сильні учасники ігор.
Вважаю, що підготовку до майбутніх ігор треба розпочинати вже сьогодні, бо до початку Олімпійських ігор-2024 часу залишається не так уже й багато!

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу "Воля народу"

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh