Свято - чудовий спосіб для людини розслабитися та відновити сили після роботи. В українському календарі таких можливостей існує більше ста: до їх число входять державні вихідні, професійні свята, а також фестивалі, пам'ятні дати.
Якщо до цього переліку додати особисті урочисті дати, то для кожного з нас на 1 рік припадає чимала кількість урочистостей. Ну і, звичайно ж, у святковий день не обійтися без застілля, наповненого смачною, але калорійною їжею, що призводить до небажаного збільшення маси тіла людини.
 
Про те, як за святковим столом не набрати зайві кілограми і розвантажитися після переїдання розповіла член Асоціації дієтологів України Мурдій Мар’яна Миколаївна.
 
- Яким стравам віддати перевагу за святковим столом, щоб зберегти фігуру і не набрати зайві кілограми?
 
- Не секрет, що будь-яке святкове торжество у більшості людей асоціюється з повним святковим столом і передчуттям задоволення від смачної їжі. І рідко хто в цей момент замислюється про користь чи шкоду для нашого здоров’я того чи іншого продукту або страви, а тим більше про калорійність. Головне, адже, щоббуло смачно. Тому, більшість страв на святі не тільки смачні, але й вельми калорійні. А комбінація і поєднанняміж собою продуктів з різних харчових груп і вживання їх одноразово у великійкількості чинить на організм значне харчове навантаження. І що ж робити? Сидіти за столом з «кислим виглядом» і рахуватикалорії?
 
Уникнути стресового стану для організму, викликаного переїданням, і не відмовляти собі в задоволенні від святкових страв нам допомагає дотримання простих рекомендацій. По-перше, не ходимо голодними протягом дня, чекаючи, коли настане застілля, тобто дотримуємося режиму харчування (останній прийом їжі до застілля не менш ніж за 3–4 години). По-друге, не забуваймо випивати свою денну норму чистої води (30–50 мл на кг ваги). По-третє, починаємо трапезу з великої порції овочевого салату, заправленного олією. І, найголовніше, за столом намагаємося дотримуватися правила здорової тарілки.
 
Що ж це за правило? Під час кожного прийому їжі людина повинна з’їдати чверть тарілки овочів (некрохмалистих, низьковуглеводних, до яких відноситься більшість овочів, будь-яка зелень), другу чверть фруктів, третю — злаків і / або крохмалистих овочів (каші, макарони, хліб, борошняні вироби, картопля, свекла, бруква) і останню чверть білкової їжі, бажано за рахунок риби. Плюс до такої тарілці потрібно вживати який-небудь молочний або кисломолочний продукт.
 
Діаметр тарілки для жінок повинен складати не більше 20 см, для чоловіків- 24 см. Дотримуючись правила здорової тарілки, ми можемо спробувати за святковим столом різноманітні страви і при цьому не переїсти.
 
- Якщо все-таки не стрималися від переїдання смачної їжі, яким має бути розвантажувальне харчування після свята для повернення колишньої ваги?
 
- У здорових людей або практично здорових людей, які не страждають якимись захворюваннями, особливо органів травлення з недостатньою секреторною функцією, харчове навантаження, тобто «об’ївся» і «перепив», може викликати лише незначні короткочасні розлади здоров’я, що супроводжуються дискомфортом, почуттям тяжкості і переповнення в шлунку, як мовиться, наївся до стану нудоти. Якщо з Вами це сталося, то необхідно під час наступного прийому їжі (не раніше, ніж через 3–4 години) або на наступний день розвантажити організм, алені в якому разі не голодувати. Варіанти розвантажувального дня: легкі овочеві салати (без додавання солі), заправлені рослинною олією, або цільніовочі та фрукти (наприклад, яблука сирі або запечені) в кількості 250 грам 6–8 разів на день.
 
Також можна зробити кисломолочний розвантажувальний день: 250 грам кефіру (без додавання цукру) 6–8 разів на день або 5 разів на день по 70 грам нежирного сиру. Крім того, 2 склянки чаю без цукру, 1 склянка відвару шипшини, 2 склянки нежирного кефіру. І не забуваємо про достатню кількість чистої води і своєчасне спорожнення кишечника. А для більш швидкого повернення донормальної ваги, збільшуємо рухову активність.
 
- Для збереження стрункої комплекції тіла людини чи обов’язково заняття спортом або достатньо правильно спланувати свій раціон?
 
- Правильно складаючи свій раціон, тобто дотримуючись правильного співвідношення корисних харчових речовин та енергетичний баланс (кількість енергії, що надходить з їжею повинна відповідати витратам нашого організму), ми, безумовно, контролюємо свою вагу в межах нормальних значень для нашої комплекції тіла й залишаємося здоровими.
 
Але, щоб бути не тільки стрункими, а й мати треноване серце, яке не боїться фізичних навантажень, підтягнуте тіло з красивим рельєфом м’язів, залишатися на довгі роки гнучкими і рухливими в суглобах і зберегти щільність кісткової тканини (профілактика остеопорозу), нам необхідні регулярні заняття спортом.

Антон Лунін

Інф.: epochtimes.com.ua

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh