Для людей, що дотримуються посту, сніданок може стати справжнім випробуванням. Адже він повинен бути збалансованим, ситним, смачним і до того ж пісним, тобто не повинен містити м'яса, риби, сиру, яєць та молочних продуктів. Завдання непросте, але здійсненне.
Більшість людей, як відомо, звикли снідати бутербродами, запиваючи їх чашкою кави або чаю. Бутербродна класика жанру - ковбаса, паштети та сир. А ось у період посту можна знайти не менш смачны та цыкавы варыанти - спробувати готувати їх з овочевою ікрою - зокрема, баклажанною і кабачкової, грибним паштетом або грибною пастою, соєвим сиром тофу.

Дуже апетитно завжди виглядають овочеві і фруктові бутерброди, коли на скибочку хліба кладуть кружальця свіжого або солоного огірка із зеленню, порізані пластинками помідори або, наприклад, яблука, змащені медом і посипані подрібненими волоськими горіхами. Нікому, мабуть, не прийде в голову сказати, що це несмачно, вважає "Здоров'я".

Пісний хіт - каші

Ніхто не забороняє варити протягом посту різні каші, тим більше, якщо твоя родина на сніданок звикла їсти їх по ранках. Тільки слід врахувати, що варити пісні каші необхідно не на молоці, а на воді. Маслом їх, звичайно ж, теж заправляти не можна. Якщо ти переживаєш з приводу того, що каша без масла виявиться занадто сухою, приготуй до неї який-небудь соус. Він може бути солодким - на основі варення або киселю, ягід, розпарених та подрібнених сухофруктів, горіхів, меду, какао, рослинних кукурудзяних вершків, або несолодким - наприклад, овочевим або грибним. І все ж доцільно на сніданок подавати каші саме з солодкими заправками, а варіанти з овочевими і грибними соусами відкласти до обіду.

Не варто також забувати про необхідність різноманітності при виборі основного компонента для каш - крупи, хороші і різні, зараз доступні всім: рис, гречка, перловка, вівсянка, манка цільна і дроблена, пластівці. Можна поекспериментувати і з консистенцією каші: від так званої розмазні близької до супу-пюре, до розсипчастої, звареної за принципом зернятко до зернятка.

Салати і не тільки

Сніданок у піст цілком може складатися і з салату. Якщо людина дотримується суворого посту, то основними компонентами для цієї страви стануть будь-які свіжі або варені овочі - помідори, огірки, картопля, морква, буряк, капуста - свіжа і квашена, цвітна капуста, зелений горошок, консервована кукурудза, біла і червона квасоля, зелень , болгарський перець і так далі. Заправку можна зробити зі звичайного рослинного масла або соєвого соусу. У разі, коли піст нестрогий, в салати можна додавати зварені круто і дрібно порубані яйця, а також нежирну сметану або пісний майонез.

Окрема тема - фруктові салати з заправкою з нежирного йогурту. Їх можна готувати, дотримуючись найскладніших і незвичайних поєднань, - все одно результат не розчарує, оскільки смаки фруктів майже завжди відмінно доповнюють один одного. Правда, довгого відчуття ситості фруктовий салат тобі не дасть, і є сенс доповнити його порцією каші.

Можна спекти до сніданку пісні пироги, піци або млинчики, використовуючи для цього прісне тісто або дріжджове тісто без молока і яєць. Начинками до них виступають картопля, гриби, гарбуз, відварені крупи з дрібно нарізаною свіжою зеленню, свіжі або консервовані фрукти. До пісних млинців або оладок цілком можна подати будь-яке варення. Такими сніданками можна балувати своїх домочадців по вихідних або ж, якщо є час, робити всю пісну випічку з вечора.

Що стосується напоїв, то під час посту бажано обмежити споживання чаю і кави, замінивши їх свіжовичавленими соками або, на крайній випадок, компотами. Особливих релігійних вказівок щодо кави немає, але якщо вже ти вирішила протягом посту дати своєму організму відпочити від шкідливої їжі, то поширити це табу і на каву. Здоров'я від цього вже точно збитків не понесе.

Інф.: zdorovia.com.ua, фото: lady.tochka.net

Коментарі

 

Add comment

Security code
Refresh